ΒΛΑΧΟΥ Ν. ΒΑΣΙΛΙΚΗ 

Βαθμίδα: Επίκουρη Καθηγήτρια

Τομέας: Εγκληματολογίας

Γνωστικό αντικείμενο: Ιστορία των Εγκληματολογικών Θεωριών

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνο: 210-9201879

Διεύθυνση: Λ. Συγγρού 136, 176 71, Αθήνα, Αττικής              

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Ποινική Δικαιοσύνη και θύμα, Ιστορία Εγκληματολογικών θεωριών, Βία και Έγκλημα.

Συμμετοχή σε Επιστημονικές Εταιρείες:

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας (2010, 2015). 

Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Θυματολογίας (2001).

 

Διδασκόμενα Μαθήματα: (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά)

Προπτυχιακά: Ιστορία Εγκληματολογικών Θεωριών (680), Ποινική Δικαιοσύνη και Αντιμετώπιση Θυμάτων (188), Η Εγκληματολογική Συμβολή των Διεθνών Οργανισμών (765), Ειδικά Θέματα Βίαιης Εγκληματικότητας: Μελέτη περιπτώσεων (σεμινάριο) (195).

Μεταπτυχιακά: O ρόλος του θύματος στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης: ιστορική και σύγχρονη προσέγγιση.

 

Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Η Βασιλική Βλάχου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και διδάσκουσα στο ΠΜΣ «Εγκληματολογία» του ανωτέρω Τμήματος και Πανεπιστημίου.

Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Εγκληματολογία. Το 2003 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Γυναίκα-θύμα άσκησης σωματικής βίας και το σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης» και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα κύρια επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι: Ιστορία των Εγκληματολογικών Θεωριών, Ποινική δικαιοσύνη και Θύμα, Bία και Έγκλημα.  

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στον Τομέα Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας υπηρετεί από το 2010 ως λέκτορας και από το 2014 κατέχει τη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας. Διδάσκει εγκληματολογικά μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι επιβλέπουσα διπλωματικών εργασιών και μέλος τριμελών συμβουλευτικών επιτροπών διδακτορικών διατριβών. 

Είναι συγγραφέας των επιστημονικών βιβλίων : 1. Η Αντιμετώπιση της Σωματικής Βίας κατά των Γυναικών από το Σύστημα Απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, (εκδ. Έλλην, 2005), 2. Η Εξέλιξη των Εγκληματολογικών Θεωριών για τη Βία και την Επιθετικότητα (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, 2008), 3. Ιστορική επισκόπηση των εγκληματολογικών θεωριών κατά τον 19ο αιώνα. Η γένεση της Εγκληματολογίας, (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, 2012) και 4. Ιστορική επισκόπηση των εγκληματολογικών θεωριών κατά τον 19ο αιώνα. Η γένεση της Εγκληματολογίας, Β’ Αναθεωρημένη έκδοση, (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, 2017). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά και έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει σε εγκληματολογικές και κοινωνιολογικές έρευνες.

Έχει πλούσιο διδακτικό έργο σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Είναι μέλος της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας, ενώ έχει διατελέσει μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Θυματολογίας.

 

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις (μέχρι 5 για κάθε κατηγορία)

Μονογραφίες 

 1. «Γυναίκα-θύμα άσκησης σωματικής βίας και το σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης», Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ιούνιος 2003, Διδακτορική Διατριβή.
 2. Η Αντιμετώπιση της Σωματικής Βίας κατά των Γυναικών από το Σύστημα Απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, Εκδόσεις Έλλην, 2005.
 3. Η Εξέλιξη των Εγκληματολογικών Θεωριών για τη Βία και την Επιθετικότητα, Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, 2008.
 4. Ιστορική επισκόπηση των εγκληματολογικών θεωριών κατά τον 19ο αιώνα. Η γένεση της Εγκληματολογίας, Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, 2012.
 5. Ιστορική επισκόπηση των εγκληματολογικών θεωριών κατά τον 19ο αιώνα. Η γένεση της Εγκληματολογίας, Β’ Αναθεωρημένη έκδοση, Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, 2017.

Άρθρα σε σειρές, επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους

 1. «Η συμβολή του θύματος στην απόδοση ποινικής ευθύνης και την ηθική δικαίωση : Αναζητώντας προφανείς ισορροπίες», στον Τιμητικό Τόμο για τον Ομότιμο Καθηγητή Αντ. Μαγγανά με τον τίτλο «Σύγχρονες Τάσεις Αντεγκληματικής Πολιτικής», Επιμέλεια έκδοσης Ε. Λαμπροπούλου, Στ. Παπαμιχαήλ, Π. Σχίζας, Εκδόσεις Παπαζήση, 2018.
 2. «Νομοθετικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του βίαιου εγκλήματος και προάσπιση θεμελιωδών αναγκών του πολίτη: σημεία σύγκλισης», Εγκληματολογία, 2017.
 3. Συγγραφή και ανάλυση των λημμάτων «Αποζημίωση θυμάτων», «Ενδοοικογενειακή Βία», «Θύμα» και «Θυματολογία», ΛΕΞΙΚΟ ΝΟΜΙΚΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ, Ποινικό Δίκαιο & Εγκληματολογία Ανδρουλάκης Ν., Μαργαρίτης Λ., Φαρσεδάκης Ιακ. (Επιμέλεια), Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, 2018.
 4. «Η κρίση ως ευκαιρία ανάδειξης του εγκληματικού φαινομένου: Ο ρόλος του θύματος, τα αδιέξοδα και οι προκλήσεις», στον Τιμητικό τόμο για τον Καθηγητή Νέστορα Κουράκη με τον τίτλο «Έγκλημα και Ποινική Καταστολή σε εποχή κρίσης», Εκδοτική Επιμέλεια Μ. Γασπαρινάτου, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα.
 5. «Εγκληματολόγος και θύμα: μια αέναη σχέση αλληλεπίδρασης στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία», στο συλλογικό τόμο Ζαραφωνίτου Χ. (Διευθ. Έκδ.), «Το επάγγελμα του Εγκληματολόγου σήμερα: Περιεχόμενο, Προκλήσεις και Προοπτικές», Νομική Βιβλιοθήκη, 2012.

Ανακοινώσεις σε  Επιστημονικά Συνέδρια

 1. 14/5/2018: Συμμετοχή με εισήγηση στο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «50 χρόνια από το Μάη του 1968. Η Ευρώπη σε αναζήτηση για τη Δημοκρατία, την Ειρήνη, τα Δικαιώματα». Τίτλος εισήγησης: «Η εγκληματολογική διάσταση της προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Διεθνείς πρωτοβουλίες και σύγχρονοι προβληματισμοί».
 2. 31/3/2018: Συμμετοχή με εισήγηση στο 6ο Συνέδριο της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας με θέμα «Η Κοινωνιολογία και ο Δημόσιος Ρόλος της στην Εποχή της Μεταμόρφωσης του Κόσμου». Τίτλος εισήγησης: «Η ιστορική έρευνα στη μελέτη του σύγχρονου εγκληματικού φαινομένου: Η ιστορία των εγκληματολογικών θεωριών ως εφαλτήριο σκέψης στην εποχή των ραγδαίων κοινωνικών μεταβολών».
 3. 13-14/1/2017: Συμμετοχή με εισήγηση στο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Το βίαιο έγκλημα στον 21ο αιώνα». Τίτλος εισήγησης: «Νομοθετικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του βίαιου εγκλήματος και προάσπιση θεμελιωδών αναγκών του πολίτη: σημεία σύγκλισης».
 4. 15/12/2016: Συμμετοχή με εισήγηση στο Συμπόσιο με θέμα: «Ο Αριστοτέλης σήμερα: Κράτος, Δίκαιο, Οικονομία, Πολιτική». Τίτλος εισήγησης: «Απόηχοι της αριστοτέλειας οπτικής στην προσέγγιση του εγκληματικού φαινομένου».
 5. 2-5/9/2015: Συμμετοχή με εισήγηση στο 15ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας (European Society of Criminology) που διεξήχθη στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Τίτλος εισήγησης: «Contemporary criminal phenomenon in the light of historical development of criminological theories».

 

FaLang translation system by Faboba