Accessibility Tools

ΤΣΙΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Βαθμίδα: - ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

- ΠΑΡΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Τομέας: Θεωρία και Εφαρμογές της Κοινωνιολογίας

Γνωστικό αντικείμενο: (σύμφωνα με το ΦΕΚ διορισμούΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνο: 2109201898

Διεύθυνση: ΛΕΩΦ. ΣΥΓΓΡΟΥ 136 (ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ).

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Πολιτική Κοινωνιολογία, Πολιτική Θεωρία, Κοινωνιολογία του Δικαίου, Φιλοσοφία του Δικαίου, Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Συμμετοχή σε Επιστημονικές Εταιρείες: Ελληνική Κοινωνιολογική Εταιρεία, Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών.

 

Διδασκόμενα Μαθήματα: (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά)

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ

  1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ.
  2. ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ι: ΜΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.
  3. ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΙ: ΜΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

  1. ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.
  2. ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Νικόλαος Τσίρος είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και Διδάκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Η διδακτορική διατριβή του είχε τίτλο: «Die Politische Theorie der Postmoderne” (1992). Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) τόσο για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής (1988-1992), όσο και για μεταδιδακτορική έρευνα στον τομέα των κοινωνικών επιστημών (1998-1999). Δύο μονογραφίες του για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την εποχή του έχουν τιμηθεί αντίστοιχα με έπαινο και βραβείο από την Βουλή των Ελλήνων. Είναι Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο οποίο και υπηρετεί ως κύριο μέλος του από το 1994. Από το 2004 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας όπου σήμερα είναι καθηγητής, στο γνωστικό αντικείμενο της πολιτικής κοινωνιολογίας.

 

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις

Μονογραφίες 

  1. Die politische Theorie der Postmoderne (1992), Peter Lang: Frankfurt.
  2. Κράτος, εξουσία, κοινοβουλευτικό σύστημα σε κρίση κατά την περίοδο 1914-1920. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η λειτουργία του πολιτεύματος (2013), Παπαζήσης: Αθήνα.
  3. Κοινωνιολογικοί αναστοχασμοί για το πολιτικό και το δίκαιο: Η συστημική θεωρία του Niklas Luhmann (2014) , Παπαζήσης: Αθήνα.
  4. Η ανάδυση του πολιτικού στοιχείου στην κοινωνιολογία του Max Weber (2014), Παπαζήσης: Αθήνα.
  5. Πολιτική νομιμοποίηση και ανθρώπινα δικαιώματα στο έργο του J. Habermas: Η στροφή της σύγχρονης κοινωνικής θεωρίας στη φιλοσοφία του δικαίου (2017), Παπαζήσης: Αθήνα.

Άρθρα σε σειρές, επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους

  1. «Η ερμηνεία της νομικής – ορθολογικής κυριαρχίας στο πλαίσιο της βεμπεριανής επιστημολογίας», στο: Κριτική Επιθεώρηση Νομικής Θεωρίας & Πράξης, Σάκκουλας: Αθήνα, τ.2, Ιούλιος 2000, σσ. 41-80.
  2. «Η κοινωνιολογία του δικαίου στη συστημική θεωρία του Niklas Luhmann», στο: Revue Hellénique Des Droits De LHomme, Σάκκουλας: Αθήνα, τ. 33, 2007, σσ. 37-70.
  3. «Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ως σύγχρονο νομικο-διοικητικό σύστημα», στον Τιμητικό Τόμο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τα 125 χρόνια, 2008, σσ. 67-79.
  4. «Η συνεισφορά της περιγραφικής θεωρίας της απόφασης στο έργο του Παναγιώτη Κονδύλη για την ερμηνεία του δικαίου και τον σχηματισμό της δικαστικής απόφασης», στα Πεπραγμένα της Ελληνικής Εταιρείας Δικαιοφιλοσοφικής και Δικαιοϊστορικής Ερεύνης, Τόμος 6Α, Σάκκουλας: Αθήνα, 2014, σσ. 427-456.
  5. «Υποκείμενο και εξουσία στο περιβάλλον της αυτοαναφορικής επικοινωνίας των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας», στον συλλογικό τόμο: Κοινωνικές αναπαραστάσεις, μέσα και εξουσία (επιμ. Χ. Κωνσταντο-πούλου), Παπαζήσης: Αθήνα, 2014, σσ. 157-170.

Ανακοινώσεις σε  Επιστημονικά Συνέδρια

  1. «Το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού υπό το πρίσμα της βιοπολιτικής εξουσίας», ανακοίνωση στο 5ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, 8-10 Μαΐου 2014, με θέμα: Κοινωνική Πολιτική την εποχή της κρίσης: στο σταυροδρόμι των επιλογών.
  2. «Η έννοια της κατάστασης εξαίρεσης στο έργο του Giorgio Agamben. Μια κριτική αποτίμηση», ανακοίνωση στο 3ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου Κρήτης, Ηράκλειο Κρήτης, 22-23 Απριλίου 2016, με θέμα: Το Δημόσιο Δίκαιο σε μετάβαση. Προκλήσεις και Προοπτικές.
  3. «Η τυπολογία των πολιτευμάτων στη σκέψη του Πλάτωνος και του Μοντεσκιέ: Μια συγκριτική αποτίμηση», ανακοίνωση στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος, που εκδόθηκε στον τόμο του συνεδρίου από το Πανεπιστήμιο Πατρών: Αθήνα, 2017, σσ. 100-112.
  4. «Η έννοια της αυθεντικότητας στον πολιτικοφιλοσοφικό λόγο της νεωτερικότητας», ανακοίνωση στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτικής Φιλοσοφίας, Θεσσαλονίκη, 27-29 Απριλίου 2018, με θέμα: Τι είναι πολιτική φιλοσοφία: Πολιτική θεωρία και πράξη.
FaLang translation system by Faboba