ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Βαθμίδα: Καθηγητής (από 22-11-2016 σε καθεστώς μερικής απασχόλησης)

Τομέας: Εγκληματολογίας

Γνωστικό αντικείμενο: (σύμφωνα με το ΦΕΚ διορισμού) «Διεθνείς Όψεις του Κοινωνικού Ελέγχου του Εγκλήματος με  Έμφαση στον Ευρωπαϊκό Χώρο»

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνο: 210-9201796

Διεύθυνση: Πάντειο Πανεπιστήμιο, Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Αθήνα

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Θεωρία της εγκληματολογίας, Συγκριτική εγκληματολογία, Ευρωπαϊκή αντεγκληματική πολιτική, Ανθρώπινα δικαιώματα και ποινική καταστολή, Κοινωνική επανένταξη αποφυλακιζομένων, Εγκληματολογία και λογοτεχνία.

 

Συμμετοχή σε Επιστημονικές Εταιρείες: Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου.

  

Διδασκόμενα Μαθήματα:

Ι. - ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Μαθήματα: «Συγκριτική εγκληματολογία» (Κ.Μ. 706)

Σεμινάρια: «Εγκληματολογία και λογοτεχνία» (Κ.Μ. 080)

  1. II. - ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Π.Μ.Σ. «Εγκληματολογία»: «Διεθνοποίηση της αντεγκληματικής πολιτικής και δικαιώματα του ανθρώπου» (K.M. 32M005).

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Γιώργος Π. Νικολόπουλος είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1982), του Μεταπτυχιακού Σεμιναρίου Εγκληματολογικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου (1985) και Διδάκτορας Εγκληματολογίας του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain (1993). Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (σε ολική αναστολή άσκησης δικηγορίας από 22-11-2016) και του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ), ενώ διατέλεσε επί δύο συνεχόμενες θητείες Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ. «Επάνοδος» - Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2010-2013 και 2013-2016). Από τις 22-11-2016 έχει αναλάβει καθήκοντα Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη υπεύθυνου του Κύκλου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο πλαίσιο των οποίων του έχει ανατεθεί η εκτέλεση της αρμοδιότητας του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (άρθρο δεύτερο του Ν. 4228/2014). Έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια.

 

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις (μέχρι 5 για κάθε κατηγορία)

Μονογραφίες

«Κράτος, ποινική εξουσία και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μια εγκληματολογική προσέγγιση», Αθήνα, Εκδόσεις Κριτική, 2002.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως φορέας αντεγκληματικής πολιτικής. Το “Πρόγραμμα της Χάγης” και η εφαρμογή του», Αθήνα, Νομική βιβλιοθήκη, 2008.

«Διακρατικές μετακινήσεις κρατουμένων και κοινωνική επανένταξη στο ‘χώρο ελευθερίας, ασφάλειας, δικαιοσύνης’», Αθήνα, Νομική βιβλιοθήκη, 2014.

 Άρθρα σε σειρές, επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους

«Το ζήτημα της επαγγελματικής επανένταξης των πρώην καταδίκων: θεωρητικές επισημάνσεις, ερευνητικά πορίσματα και κοινωνικές δράσεις», Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, Γ΄/2005, τ.118,σελ.95-118.

«Για ένα διάλογο της εγκληματολογίας με τη λογοτεχνία: εικόνες φυλακής στον Ξένο” του Α. Camus» στο Α. Κουκουτσάκη (επιμ.), Εικόνες φυλακής, Πατάκης, Αθήνα, 2006, σελ. 150-174.

«Διεθνοποίηση της αντεγκληματικής πολιτικής και εγκληματοποίηση των μεταναστών στο “χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης”: Γενική θεώρηση», στο Η σύγχρονη εγκληματικότητα, η αντιμετώπισή της και η Επιστήμη της Εγκληματολογίας - Τιμητικός Τόμος για τον Καθηγητή Ιάκωβο Φαρσεδάκη, τ. ΙΙ, Νομική βιβλιοθήκη, Αθήνα, 2011, σελ. 1385-1403.

«Όταν η εγκληματολογία συναντά τη λογοτεχνία: Ζητήματα διδασκαλίας και έρευνας», στο Χ. Τσουραμάνη, Ν. Κουράκη, Χ. Ζαραφωνίτου (επιμ.), Εγκληματολογία: Διδασκαλία και έρευνα στην Ελλάδα, Α.Ν.Σάκκουλας, Αθήνα – Κομοτηνή, 2011, σελ. 457 – 479.

 «Ο εγκληματολόγος ως επαγγελματίας της κοινωνικής ένταξης: η εμπειρία της “Επανόδου», στο Χ. Μ. Ζαραφωνίτου (εκδ.), Το επάγγελμα του Εγκληματολόγου σήμερα: Περιεχόμενο, Προκλήσεις και Προοπτικές, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 2012, σελ. 289 – 305.

 

FaLang translation system by Faboba