Accessibility Tools

 

odigosspoudonprogrammaexetaseonορολογιοxrisimoi syndesmoi hallo3 

  

ΠΡΟΝΤΖΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Βαθμίδα: Επίκουρος Καθηγητής

Τομέας: Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Κοινωνία

Γνωστικό Αντικείμενο: Κοινωνία και Διαφθορά

ΕmailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνο: 210 920 1767

Διεύθυνση: Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών

Λεωφ. Συγγρού 136, 17671 Καλλιθέα

Γραφείο ΒΔ, 2ος όροφος, Κτίριο ΔΕΣΚΟΙ.

 

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα:

Το φαινόμενο της διαφθοράς στα έθνη-κράτη: θεωρία & τεχνικές ανάλυσης· Όψεις και εκδηλώσεις του φαινομένου της διαφθοράς στην εποχή της μεγάλης μετάβασης των κοινωνιών από την κλιματική αλλαγή και την τεχνητή νοημοσύνη·  Θεωρίες παιγνίων και μοντέλα αξιολόγησης μορφών διαφθοράς στον ιδιωτικό & δημόσιο τομέα· Σκιώδη οικονομία & νέες τεχνολογίες· Διεθνείς οργανισμοί & στρατηγικές διαχείρισης του φαινομένου της διαφθοράς·  Σχέσεις δικαίου & μορφών διαφθοράς.

 

Διδασκόμενα Μαθήματα: 

  • Το Φαινόμενο της Διαφθοράς: Θεωρία και Μεθοδολογία (4ο εξ.)
  • Διαφθορά: όψεις και εκδηλώσεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία(6ο εξ.)
  • Ζητήματα διαφθοράς σε μεταβατικές κοινωνίες (7ο εξ.)
  • Μοντελοποιήσεις και αντίκτυπος μορφών διαφθοράς στον σύγχρονο κόσμο (7ο εξ.)

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Δημήτρης Πρόντζας είναι διεθνολόγος, επίκουρος καθηγητής διαφθοράς με σπουδές στις διεθνείς σχέσεις και στο διεθνές δίκαιο. Από το 2007 διδάσκει το αντικείμενο της διαφθοράς στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η διδακτορική του διατριβή με θέμα «Διαφθορά: το αμφιλεγόμενο ζήτημα στη εθνική και διεθνή κοινωνία» αποτέλεσε τομή για μια συνολική και διεπιστημονική θεώρηση του φαινομένου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στις εως τότε αποσπασματικές και περιπτωσιολογικές προσεγγίσεις της διαφθοράς.

Είναι ο δημιουργός του δείκτη «Αποτύπωμα της Διαφθοράς» (Corruption Footprint Index-CFI), ενός παγκοσμίου κλίμακας δείκτη της υπολογιστικής διάστασης του φαινομένου της διαφθοράς, τον οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά το 2014. Είναι επίσης ο δημιουργός του «Human Corruption Metrics»(HCM), ενός μοντέλου αξιολόγησης στελεχών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα απέναντι σε μορφές διαφθοράς. Το 2017 με αφορμή την κυκλοφορία της τελευταίας του μονογραφίας «Η Διαφθορά: από τη θεωρία στη γεωγραφία», ξεκίνησε την λειτουργία ενός ιστοχώρου ο οποίος αποτελεί μια διαρκώς ανανεωμένη πηγή δεδομένων τόσο για την διεθνική βιβλιογραφία (από τη δεκαετία του 1940 και εντεύθεν) περί του φαινομένου της διαφθοράς, όσο και της υπολογιστικής διάστασης αυτού διαμέσου του δείκτη «Αποτύπωμα της Διαφθοράς» (CorruptionFootprintIndex,CFI), εφαρμοζόμενου σε όλες τις χώρες του κόσμου (ιστοσελίδα: corruption-map.org). Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχουν παρουσιασθεί σε συνέδρια.

 

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις

(2023), Το Φαινόμενο της Διαφθοράς, Αθήνα, Παπαζήσης

(2022), «Οι δρόμοι της θρησκείας και οι δρόμοι της διαφθοράς», στο Κοινωνία και πολιτική στο μεταίχμιο δύο αιώνων, Αθήνα, Παπαζήσης

(2018), «Κατανοώντας τη Διαφθορά», στο Τιμητικός Τόμος για τον καθηγητή Αντώνη Μαγγανά

(2017), Η Διαφθορά. Από τη Θεωρία στη Γεωγραφία. Ο Homo Corruptus στον Παγκόσμιο Χάρτη Διαφθοράς, Αθήνα, Παπαζήσης

(2016), «Ο περί δικαίου διαφθοράς λόγος στην Ελλάδα», στο Δ. ΖΙΟΥΒΑΣ (επιμ.), Δίκαιο και Πολιτική κατά της Διαφθοράς, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη

(2015), «The Corruption Footprint Index (CFI): A New Index about Measuring Corruption», International Journal of Humanities and Social Science, Vol.5, 10, N. 12. ISSN 2220-8488.

(2015), Διαφθορά και κοινωνία, e-book, Papazissis Publishers.

(2014), Λόγος και πρακτικές αντι-διαφθοράς, Κείμενα και ποσοτικές αναλύσεις στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, Αθήνα, Παπαζήσης

(2013), Διαφθορά και Κοινωνία, Προβλήματα για την έρευνα και την ακαδημαϊκή διδασκαλία, Αθήνα, Παπαζήσης

(2006), (μαζί με Α.Ν. Λύτρα) Η αγροτική εκμετάλλευση στην Ελλάδα. Κοινωνία, παραγωγή και ιδιοκτησία το 1951, Αθήνα, Παπαζήσης

 

FaLang translation system by Faboba