σε δοκιμαστική λειτουργία
Νέα Στην Πρώτη Σειρά

 

 

Ψήφισμα του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου
για την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Βασίλη Φίλια 

 
   
 
Μα βαθιά οδύνη τα μέλη του Τμήματος Κοινωνιολογίας πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Καθηγητή Βασίλη Φίλια, εχθές Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου του 2018.  Ο Βασίλης Φίλιας, ένας από τους πατέρες της Κοινωνιολογίας στην Ελλάδα, υπήρξε συνιδρυτής και επί δεκαετίες Καθηγητής του Τμήματός μας, του οποίου εκλέχθηκε Πρόεδρος για την τετραετία 1984-1988. Διετέλεσε Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και μετά την αφυπηρέτησή του ανακηρύχθηκε Ομότιμός Καθηγητής.

Ο Βασίλης Φίλιας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους κοινωνικούς επιστήμονες στην χώρα μας, φωτισμένη προσωπικότητα, με δημόσια συνεχή επιστημονική και πολιτική παρουσία και δράση. Κατεχόμενος από τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες της Δημοκρατίας και του Ανθρωπισμού και θεραπεύοντας την Κοινωνιολογία ως επιστήμη της κριτικής σκέψης, από πολύ νέος αφιέρωσε την ζωή του στην εδραίωση της Δημοκρατίας. 

Ασυμβίβαστος αγωνιστής των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως και της ελευθερίας της σκέψης, αντιτάχθηκε με αποφασιστικότητα και θάρρος στην δικτατορία των Συνταγματαρχών της περιόδου 1967-1974, γεγονός που τον οδήγησε στην καταδίκη και στην φυλάκισή του για πέντε έτη έως την αμνηστία που δόθηκε το 1973. Αντιμετώπισε με δύναμη και αντοχή τον εγκλεισμό του στις διαφορετικές φυλακές που μεταφέρθηκε, και, ως απάντηση κατά την περίοδο αυτή, συνέταξε με μυστικότητα ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής Κοινωνιολογίας, (Κοινωνία και Εξουσία στην Ελλάδα. Η νόθα αστικοποίηση 1800-1864).  

Ο Βασίλης Φίλιας, δεν δίστασε ποτέ να εκθέσει τις θέσεις και τα επιχειρήματά του σχετικά με την πολιτική ζωή της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, συντάσσοντας ιδιαίτερες επιστημονικές μελέτες, αλλά και δημοσιεύοντας στον ημερήσιο τύπο επίκαιρες κριτικές προτάσεις σε θέματα αιχμής της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Αποτέλεσε για την τόλμη του και την δύναμη του χαρακτήρα του παραδειγματική προσωπικότητα της ελληνικής ακαδημαϊκής ζωής. Σε πολλά δε θέματα υπήρξε ασυμβίβαστος υποστηρικτής δυναμικών λύσεων.

Η συνεισφορά του Βασίλη Φίλια στην επιστήμη και το Πανεπιστήμιο είναι ανεκτίμητη, ενώ οι επιστημονικές του εργασίες με αντικείμενο τα «Κοινωνικά Συστήματα» και την «Διατήρηση και την μεταβολή των κοινωνιών», αποτελούν και θα αποτελούν θεμέλιο για την ελληνική Κοινωνιολογία.  Θα υπενθυμίζουν στους κοινωνικούς επιστήμονες, σε όσους τον γνώρισαν όπως και στους νεώτερους ακαδημαϊκούς, ότι η αποφασιστική πάλη για έναν καλύτερο κόσμο και την κοινωνική δικαιοσύνη, συνδέεται άμεσα με την έγκυρη και τη συστηματική σκέψη. Τότε μόνον η ανιδιοτελής γενναιότητα και η τολμηρή αυτοθυσία μπορούν, να μετασχηματίσουν την κοινωνική δράση σε απαράμιλλη συλλογική δύναμη.

Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Η σκέψη και ο σεβασμός μας θα είναι μαζί του. Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στους οικείους του. 
 

 


Εκφώνηση Επικηδείου και Εξόδιος Τελετή


 

   
 
Το Τμήμα θα εκπροσωπηθεί από τον καθηγητή

κύριο Ανδρέα Λύτρα

ο οποίος και θα εκφωνήσει τον Επικήδειο για τον αείμνηστο καθηγητή Βασίλη Φίλια. 

 
 • Η Εξόδιος τελετή θα τελεστεί στο
Κοιμητήριο του Παπάγου
την
Παρασκευή 16η Φεβρουαρίου τ.έ.
και ώρα 15:30
 


Αναγγελία
   
   
 
Ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας Βασίλης Φίλιας έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 13ης Φεβρ. 2018. 

Ο Βασίλης Φίλιας, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας και Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου διαμόρφωσε με την παιδεία του τον χαρακτήρα της κοινωνιολογικής σκέψης, διδασκαλίας και οργάνωσης των σπουδών της. Επηρέασε αποφασιστικά το εύρος των κοινωνιολογικών σπουδών και τη σχέση του με τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες ως και την ιστορία. 
 
Με σπουδές στη Νομική  Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Οικονομική Σχολή του Λονδίνου, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Αμβούργου συνέβαλε αποφασιστικά στην μετακένωση της σκέψης μεγάλων Γερμανών κοινωνιολόγων και ιδίως του Μαξ Βέμπερ στις ελληνικές κοινωνιολογικές σπουδές και την έρευνα. Δημιουργός και δημιούργημα των προϋποθέσεων για τη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνιολογικής σκέψης σε τολμηρά και προωθημένα σύνορα που επηρέασαν το σύνολο των κοινωνικών επιστημών στην Ελλάδα. 
 
Μέτοχος και αφηγητής όλων των σημαντικών μεταπολεμικών γεγονότων χάρη στην ιδιότητα του ως  πολιτικής προσωπικότητας, υπεύθυνου στελέχους για την οργάνωση δημόσιων ερευνητικών, διοικητικών και κοινωνικών οργανισμών. Επιτάχυνε δια του έργου του το σεβασμό στο επάγγελμα του κοινωνιολόγου και την επιστήμη της κοινωνιολογίας. 
 
Η εξαιρετικά εκτεταμένη εργογραφία του, η άφοβη διάχυση ριζοτόμων αναλύσεων, η ώθηση νέων επιστημόνων, η υψηλή πύκνωση των δράσεών του συντάσσουν τον ιστορικό βίο του καθηγητή Βασίλη Φίλια  που είναι η ιστορία της κοινωνιολογικής επιστήμης στην Ελλάδα το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και η σχέση της με την υπέρβαση κάθε μορφής αναχωμάτων. 
 
     

              Έγραψαν
   
   
 • ΕΡΤ «Έφυγε» ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας:
http://www.ert.gr/roi-idiseon/efyge-o-kathigitis-vasilis-filias/
 • CNN: Πέθανε ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας:
http://www.cnn.gr/news/ellada/story/117551/pethane-o-kathigitis-vasilis-filias
 • Η Καθημερινή: Πέθανε ο Βασίλης Φίλιας:
http://www.kathimerini.gr/948514/article/epikairothta/ellada/pe8ane-o-vasilhs-filias
 • Εφημερίδα των Συντακτών Πέθανε ο Βασίλης Φίλιας:
https://www.efsyn.gr/arthro/pethane-o-vasilis-filias
 • Το Βήμα: Πέθανε ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας : 
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=942571
 • Η Αυγή: «Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του Β.Φίλια»
http://www.avgi.gr/article/10813/8709458/-therma-syllypeteria-gia-ten-apoleia-tou-b-philia-
 • Ριζοσπάστης: «Εφυγε» πλήρης ημερών ο Βασίλης Φίλιας
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9712404
 • Ελεύθερος Τύπος: Πέθανε ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας:
http://www.eleftherostypos.gr/ellada/184939-pethane-o-kathigitis-vasilis-filias/
 • ΣΥΡΙΖΑ: Ο Βασίλης Φίλιας αποτέλεσε μια εξέχουσα φυσιογνωμία του ελληνικού προοδευτικού κινήματος: 
http://www.athina984.gr/2018/02/13/syriza-o-vasilis-filias-apotelese-mia-exechousa-fysiognomia-tou-ellinikou-proodeftikou-kinimatos/
 • Athens Voice Πέθανε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Βασίλης Φίλιας:
http://www.athensvoice.gr/greece/418631_pethane-o-kathigitis-koinoniologias-vasilis-filias
 
     
 
 

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ημερομηνία
2018-02-13