σε δοκιμαστική λειτουργία
Νέα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέρες που είναι…
 
 

Ο φόβος πως ο ήλιος θα χαθεί για πάντα κυριαρχούσε στον άνθρωπο που δεν ήξερε τον χρόνο της φυσικής, αλλά της φύσης εντός της οποίας ζούσε ως αναπόσπαστο μέρος της. Με τρόμο έβλεπε τις μέρες να μικραίνουν ολοένα, καθώς προχωρούσε ο χειμώνας. Και ξαφνικά, οι ελπίδες αναπτερώνονταν, καθώς εκεί γύρω στις 21 του Δεκέμβρη οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν.

Ο Μίθρα, ο θεός Ήλιος,  ξαναγεννιόταν έχοντας νικήσει το σκότος και ο αέναος κύκλος της ζωής όλων των όντων –ανθρώπων, ζώων, φυτών- θα συνεχιζόταν. Γενέθλια του Ήλιου για τους ειδωλολάτρες, γενέθλια του Χριστού για τους χριστιανούς. Όμοια τα πάθη των ανθρώπων και αφηγήσεις τοποθετημένες στα γυρίσματα του χρόνου κατεύναζαν τους φόβους, συγκεκριμενοποιούσαν το αόρατο και έδιναν απαντήσεις στα μυστήρια του κόσμου. Και οι άνθρωποι με τελετουργίες και γιορτές στα μεγάλα περάσματα προσπαθούσαν να εξευμενίσουν τις φυσικές και υπερφυσικές δυνάμεις, να τις πείσουν να δείξουν το ευνοϊκό τους πρόσωπο.

Η επιστήμη τα έχει εξηγήσει όλα αυτά. Δεν χρειάζονται τελετουργίες για τις κρίσιμες αλλαγές· ο Ιανός με τα δυο πρόσωπα πάνω στα τείχη της Ρώμης, που το ένα έβλεπε εντός της πόλης και το άλλο εκτός συμβολίζοντας την αρχή και το τέλος, δεν υπάρχει. Είναι απλώς ο μήνας Ιανουάριος σύμφωνα με το ημερολόγιο. Όμως, τα σατουρνάλια, οι καλένδες, τα vota publica κλπ. δεν χάθηκαν· άλλαξαν απλώς μορφή. Τα διαβατήρια έθιμα, για το καλό πέρασμα στο νέο έτος εμμένουν, μολονότι από μόνα τους δεν προοιωνίζονται πια την ευετηρία.
 
Οι μέρες είναι δύσκολες για όλους μας και ξέρουμε πως τα θαλερά κλαδιά και τα χρωματιστά φώτα, οι ευχές για την καλή χρονιά δεν αρκούν, αλλά ότι χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να αλλάξει η ζοφερή πραγματικότητα. Εντούτοις, ας προσπαθήσουμε, με τρόπους πανάρχαιους και πανανθρώπινους, τις μέρες αυτές να τις κάνουμε μέρες γιορτινές, όπως ήταν ανέκαθεν, για να πάρουμε δύναμη για τη συνέχεια.
 
Καλή χρονιά

Άννα Λυδάκη
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ημερομηνία
2012-01-01