σε δοκιμαστική λειτουργία

Κατηγορία: Προπτυχιακά
Εξάμηνο: ΣΤ
Τομέας: Τομέας Εγκληματολογίας
Κατηγορία: Μάθημα
Χαρ.: Υπ./Ε.
Διδακτικές Μονάδες: 3
Διδάσκων: Λάζος Γρηγόρης


Περιεχόμενο


  • Στο πλαίσιο του μαθήματος προσεγγίζονται οι κύριες θεωρήσεις περί οργανωμένου εγκλήματος, όπως των Cressey, Smith και Ianni, και οι μετεξελίξεις τους κατά τις τελευταίες δεκαετίες της παγκοσμιοποίησης.
  • Παρουσιάζονται αναλυτικά οι εξελίξεις μορφών οργανωμένης εγκληματικότητας, από την πειρατεία στην Καραϊβική και τον βόρειο Ατλαντικό κατά τους 17ο και 18ο αιώνες, (και, στη συνέχεια, σύγχρονες μορφές πειρατείας στον ινδικό και τον νοτιοδυτικό Ειρηνικό), την σωματεμπορία και πορνεία στην πολιτεία της Λουιζιάνα, την ανάπτυξη της διαπλοκής οργανωμένου εγκλήματος και πολιτείας της Νέας Υόρκης, την ύπαρξη της Μαφίας στη νότια Ιταλία και την εμφάνισή της στις ΗΠΑ, και άλλες μορφές οργανωμένης εγκληματικότητας από τη νότια Ιταλία ως την Ιαπωνία, την Κίνα και, πιο πρόσφατα, τη Ρωσία.
  •  Μελετώνται οι διάφορες μορφές εκδήλωσης του οργανωμένου εγκλήματος, από τη διαχείριση της πορνείας και το εμπόριο των ναρκωτικών ως τις διάφορες αγορές, από την παράνομη εμπορία όπλων ως την εμπορία ανθρώπινων οργάνων, σπάνιων ζώων, όπλων και πλήθους αγαθών που ζητούνται επαρκώς στην παράνομη αγορά, και την αρχαιοκαπηλία.
  • Εξετάζεται η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών μεταξύ εγκληματικών οργανώσεων για τη διαχείριση υψηλά και σταθερά ζητούμενων αγαθών, προπάντων ναρκωτικών ουσιών και (κυρίως) γυναικών για προώθηση στην πορνεία, ως την ανάπτυξη του σεξοτουρισμού στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.
  • Εξετάζονται επίσης οι σχέσεις των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος με την τοπική κοινωνία και οι μέθοδοι επιλογής και ένταξης μελών στην οργάνωση.
  • Τέλος, αναλύονται οι λόγοι που οι διωκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας έχουν περιορίσει τις επιτυχίες τους σε επιμέρους ή τοπικά ζητήματα και στο επίπεδο της διαχείρισης παρά την αποδιοργάνωση των δικτύων και των αγορών του οργανωμένου εγκλήματος.        

 

Συνημμένα